Duizenden historische opgravingen in een kunstwerk op de Noord / Zuidlijn tussen de roltrappen op het station van Rokin

By augustus 16, 2018nieuws
Historical excavations, Noord Zuid lijn, AmsterdamJordaan.com, Amsterdam,

Kunstwerk

Bij de aanleg van de Noord / Zuidlijn hebben archeologen meer dan 700.000 voorwerpen uit de rijke geschiedenis van Amsterdam gevonden. Stad archeoloog Jerzy Gawronski werkte maanden met zijn team en in overleg met kunstenaarsduo Daniel Dewar en Grégory Gicquel, aan een kunstwerk dat een klein deel van de vondsten – ongeveer tienduizend objecten – presenteert aan het reizende publiek op het Rokin.

Telefoonkaarten

De installatie bestaat uit twee lange vitrines geplaatst tussen de roltrappen op het Rokin-station. Een van 10 meter lang, een van 14 meter lang en beide 3,5 meter breed. Gawronski: “In deze vitrines zijn er gerangschikte relikwieën over het thema, die samen het verhaal van de stad vertellen.” Tientallen hamers liggen naast elkaar, net als honderden scheepshaken, munten en messen.

Tijdens een reguliere archeologische tentoonstelling, bijvoorbeeld, wordt al het aardewerk samengesteld. Het Gawronski-team heeft het op thema verdeeld. Er zijn bijvoorbeeld de Spaanse olijfoliekannen, met de objecten die met transport te maken hebben. En er zijn lampen van aardewerk, omdat het over licht gaat. Daarnaast: een gevonden aansteker van coffeeshop Reefer. Eenmaal weggegooid en weer opgegraven door de archeologen. En er zijn recentere vondsten. Kopieën van de eerste mobiele telefoons

Reizigers moeten zelf verbindingen maken

Borden met informatie ontbreken op de tentoonstelling. Het is de bedoeling dat reizigers, waarvan een deel bijna dagelijks langs het kunstwerk komt, automatisch de verbindingen tussen de objecten ontdekken.